Byt ut stolen

Byt ut stolen mot en pilatesboll och du får inte bara snyggare mage, utan även bättre hållning och minskar riskerna för att dö i förtid.


Byt ut stolen mot en pilatesboll

Byt ut stolen

Om du byter ut din kontorsstol mot en pilatesboll får dina mag-, rygg- och sidomuskler jobba under hela tiden du sitter på bollen.

Detta gör inte bara att du får en starkare bålstabilitet, du minskar även risken för muskulär inaktivitet.

Stillasittande är den nya rökningen

Stillasittande ökar risken att dö i förtid, oberoende av hur hög fysisk aktivitet vi har i vårt övriga liv.

De flesta tror att om vi lever ett aktivt liv i övrigt så kan vi kompensera upp de timmar av stillasittande under exempelvis kontorstid, men detta stämmer alltså inte.

Det är viktigt att skilja på fysisk inaktivitet och muskulär inaktivitet. Fysisk inaktivitet är när vi inte tränar. Muskulär inaktivitet är när våra muskler är stilla för länge, som exempelvis vid stillasittande. Det ena kan inte hjälpa det andra.

Vad händer vid muskulär inaktivitet?

När musklerna är stilla för länge ökar nivåerna av triglycerider i blodet och dessutom minskar nivåerna av det bra kolesterolet i blodet. Detta kan gör att vi dör i förtid av exempelvis hjärt-kärl­sjukdomar, fetma och diabetes. 

Rör på dig en gång i timmen

Om du byter ut din kontorsstol mot en pilatesboll så kommer dina muskler i mage och rygg att arbeta samtidigt som du sitter och därmed minskar du den muskulära inaktiviteten.

Du kanske också stå upp ibland då musklerna i benen får arbeta vid stående.

Om du tar små mikropauser då och då har skillnaden visa sig vara brutal mot de som inte gör dessa pauser.

Det är viktigt att du inte sitter still på en stol i mer än tre timmar, optimalt är dock att du på något sätt aktiverar dina muskler på något sätt varje timme.