Så stor betydelse har morgonpromenaden

Lågintensiv träning och träning på tom mage gör att kroppen använder fett som bränsle. Däremot behöver detta inte ge mer viktnedgång än annan träning.


Därför är morgonpromenad så bra…

Morgonpromenaden

Alla människor bör röra sig i minst 30 minuter om dagen av hälsosamma skäl.

Promenader brukar generellt rekommenderas för fettförbränning eftersom kroppen vid lågintensiv träning väljer fett som bränsle.

Om du dessutom inte har ätit frukost innan du motionerar så kommer kroppen då att ta av reserverna när du aktiverar dig.

… men annan träning kan vara bättre

Men kom ihåg att om du är ute efter att gå ner i vikt så är det de totala energiuttaget jämför med det totala energiintaget som räknas.

Lågintensiv träning så som promenader bränner mycket riktigt mer fett under själva passet än vad högintensiv träning gör.

Men högintensiv träning förbrukar fler kalorier och har en högre efterförbränning efter passet. Totalt gör du därför av med mer energi om du tränar högintensivt.

Morgonpromenad eller promenad?

Vilken tid på dygnet du väljer att gå på en promenad spelar inte så stor roll. Du förbrukar mer fett som energi när du går på morgonen innan frukost än om du skulle gå senare på dagen men detta balanseras ut under dagen.

Det viktiga är att du faktiskt rör på dig. Och minst 30 minuter per dag. Vilket tid du gör detta spelar mindre roll.

Dessutom kan vi ta ut oss mer om vi har energi i kroppen i form av mat. Kanske orkar du till och med gå längre om du går en promenad på eftermiddagen eller på kvällen?

Tips – öka fettförbränningen under promenaden

  • Gå med stavar
  • Ha tyngder runt anklarna och handlederna
  • Drick kaffe innan promenaden (hur mycket koffein som krävs för att öka förbränningen är dock oklart enligt forskning, men koffein är i alla fall uppiggande – kanske orkar du mer?)